Ατυχήματα
21 August 2014
Παιδικές Κήλες
19 September 2014

Γαστρεντερίτιδα

Τα αίτια της φλεγμονής του εντέρου μπορούν να είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος τυρίως περιομφαλικά και ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα στο παιδί επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται το παιδί σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές και τα συνηθέστερα αίτιά τους είναι : σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες δεν είναι αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota). Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.

Χρόνος επώασης:

Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικρόβιου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας και εξαρτάται από τον μικροοργανισμό που την προκαλεί . Στη σιγκέλα για παράδειγμα είναι 16-72 ώρες, στην ιογενή γαστρεντερίτιδα 4- 48 ώρες. Τα παράσιτα όπως η Giardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης (1-2 βδομάδες).

Διάρκεια:

Από τον μικροοργανισμό που προκαλεί την γαστρεντερίτιδα εξαρτάται η διάρκεια και η ένταση της ασθένειας. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα που διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Η γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε παράσιτα θεραπεύεται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Μετάδοση:

Οι γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού. Επίσης η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κατοικίδιων ζώων. Επίσης το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Προφύλαξη για το παιδί:

 • Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.
 • Σωστός καθαρισμός του μπάνιου.
 • Πλένετε φρούτα και λαχανικά πριν τημ κατανάλωσή τους με άφθονο νερό.
 • Καλή ψύξη καί καλό ψήσιμο των κρεάτων.
 • Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά από πωλητές στο δρόμο, διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην ελέγχονται.
 • Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισης τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας

Συμβουλές σε γονείς πότε θα επισκεφθούν παιδίατρο / παιδοχειρουργό:

 • Επισκεφθείτε τον γιατρό όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
 • Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
 • Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.

Απλά σημεία αφυδάτωσης:

 • Στεγνά χείλη και γλώσσα
 • Ωχρό, ξηρό δέρμα
 • Μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια.
 • Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
 • Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).

Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ – δεν περιέχει νάτριο, κάλιο και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Comments are closed.