Κοιλιακό Άλγος
19 September 2014
Οξεία Σκωλικοειδιτιδα
19 September 2014

Κρυψορχία

Η κρυψορχία είναι η συχνότερη ανωμαλία των γεννητικών οργάνων στα αγόρια.

Η κρυψορχία οφείλεται σε ανωμαλία της μετάβασης των όρχεων από την κοιλιακή χώρα πρός το όσχεο , τον σακοειδή θύλακα που περιέχει κανονικά τους όρχεις , κατά τους τελευταίους μήνες της εμβρυικής ζωής .

 • Εμφανίζεται στο 30% των πρόωρα γεννημένων αγοριών και μόνο 4% των τελειόμηνων και μπορεί να είναι μονό- ή αμφοτερόπλευρη
 • Στο 50% των αγοριών που παρουσιάζουν κρυψορχία κατά την γέννησή τους οι όρχεις μετακινούνται προς το όσχεο κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε επιβάλλεται η χειρουργική αποκατάσταση , διότι εάν οι όρχεις παραμείνουν ψηλά κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη βλάβη η να εμφανιστούν άλλα ιατρικά προβλήματα όπως:
 1. Στειρότητα εξ΄αιτίας της έκθεσής τους στο σώμα σε   υψηλότερη θερμοκρασία 37 C έναντι 34 C στο όσχεο.
 2. Συστροφή του όρχεος λόγω έλλειψης σταθεροποίησης τους με αποτέλεσμα την ελεύθερη κίνηση γύρω από τον άξονά τους   και την ελλειπή αιμάτωσή τους , που μπορεί να επιφέρει έως και την νέκρωση του όρχεος.
 3. Καρκινοποίηση του όρχεος
 4. Αυξανόμενη πιθανότητα τραυματισμού λόγω της εκτόπου θέσεως του όρχεος
 5. Επιπλοκές λόγω πιθανόν συνυπάρχουσας βουβωνοκήλης

Η αρχική διάγνωση γίνεται κατά την εξέταση από τον παιδίατρο , ο οποίος το παραπέμπει για εκτίμηση,   παρακολούθηση και τυχόν αποκατάσταση στον παιδοχειρουργό .

Σημαντικές πληροφορίες για μέγεθος , ανάπτυξη και αιμάτωση των έκτοπων όρχεων που δεν ψηλαφούνται           ( περίπου 30% των περιστατικών ) ,   καθώς και για την ύπαρξη τυχόν συνοδών ανωμαλιών ( π.χ. βουβωνοκήλη , ενδοκοιλιακοί όρχεις , ανορχία ) αντλούνται από τo υπερηχογράφημα και το triplex αγγείων.

Ανασπώμενοι όρχεις

Σε ορισμένα αγόρια μπορεί οι όρχεις άλλοτε να ευρίσκονται   εντός και   άλλοτε εκτός του όσχεου , δηλαδή   να είναι ανεπαρκώς σταθεροποιημένοι , οπότε χαρακτηρίζονται ως ‘ ανασπώμενοι όρχεις ’.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται   λεπτομερής εξέταση και παρακολούθηση από παιδοχειρουργό ώστε να διαλευκανθεί   κατά πόσο πρόκειται για μια απλή ανάσπαση του όρχεος ή για μια πραγματική κρυψορχία για την οποία επιβάλλεται έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση .

Κατά την χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας   που ονομάζεται ορχεοπηξία ο όρχις τοποθετείται και καθηλώνεται στο όσχεο . Πιθανόν συνυπάρχουσα βουβωνοκήλη αποκαθίσταται κατά την διάρκεια της επέμβασης , από την οποία το παιδί ανακάμπτει μέσα σε μία το πολύ εβδομάδα. Ακολουθεί παρακολούθηση από τον παιδοχειρουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα .

Οξεία Ορχιδυνία

Ο δυνατός πόνος στους όρχεις απαιτεί άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα.

Οι όρχεις είναι πολύ ευαίσθητα όργανα . Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να εντοπίζεται επάνω τους ή και να εμφανιστεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς πολύ πριν εντοπιστεί στους όρχεις.

Οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης πόνου στους όρχεις είναι:

 1. Συστροφή υδατίδας κύστης Morgagni, η πιο συχνή αιτία οξέος ημιόσχεου στην παιδική ηλικία.
 2. Φλεγμονή (επιδιδυμίτιδα – ορχίτιδα)
 3. Συστροφή των όρχεων , αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση , καθώς   διακόπτεται η παροχή αίματος προς και από τους όρχεις με κίνδυνο να νεκρωθούν.
 4. Κήλη (βουβωνο-/οσχεοκήλη – υδροκήλη).
 5. Τραυματισμός.

Η τελική διάγνωση και η επιλογή μεταξύ συντηρητικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης γίνεται από τον παιδοχειρουργό.

Comments are closed.