Παιδικές Κήλες
19 September 2014
Κοιλιακό Άλγος
19 September 2014

Κύστη Κόκκυγος

ή τριχοφωλεικό συρίγγιο. Εμφανίζεται στην ιεροκοκκυγική περιοχή ως απόστημα κάτω από το δέρμα και ως συρίγγιο με ένα ή περισσότερα εξωτερικά στόμια και περιέχει τρίχες και υπολείμματα άλλων ιστών. Συχνότερη στους άνδρες σε αναλογία 4:1 και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 16 -26 ετών, ενώ στην παιδική ηλικία είναι συχνότερη στα κορίτσια. Η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας της.

Μπορεί να εμφανιστεί και ώς συγγενής κύστη κόκκυγα – μία πολύ σπάνια πάθηση των νεογνών που οφείλεται σε μικρές ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης των ιστών της περιοχής.

Αιτιολογία

Μέχρι σήμερα, τα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Αφ΄ενός πιστεύεται ότι δημιουργείται από τρίχες που υπάρχουν στην περιοχή οι οποίες λόγω τριβής και πίεσης (στενά ρούχα, καθιστική ζωή κ.α.) διεισδύουν στο δέρμα το οποίο αντιδραστικά δημιουργεί γύρω από αυτές μια κύστη και αφ΄ετέρου ότι εξαιτίας έντονης κινητικότητας βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος γίνεται ρήξη των θυλάκων που δημιουργούν τις τρίχες και έτσι δημιουργείται κύστη.

Συμπτωματολογία

Εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική με μοναδική εκδήλωση ενα μικρο εντύπωμα στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.

α) Οξεία φάση

Εικόνα φλεγμονής – άλγος που επιδεινώνεται όταν καθόμαστε ή όταν φοράμε στενά ρούχα, ερυθρότητα, ροή οροαιματηρού υγρού με η χωρίς ύπαρξη αποστήματος, ενδεχομένως εμπύρετο.

β) Χρόνια μορφή

Περιοδικό άλγος μέ ή χωρίς ροή υγρού και παρουσία ενός ή περισσοτέρων συριγγωδών πόρων στό δέρμα στην περιοχή ανάμεσα στούς γλουτούς.

Θεραπεία

Στην οξεία φάση γίνεται άμεσα χειρουργική διάνοιξη του αποστηματος, εφ΄όσον υπάρχει , προκειμένου να παροχετευθεί. Γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Με βοήθεια κατάλληλης αντιβιωτικής αγωγής φλεγμονή και συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Με τη συχνή καθαριότητα και την περιοδική απομάκρυνση των τριχών της περιοχής περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα της υποτροπής.

Σε περίπτωση υποτροπής ή στην χρόνια μορφή προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.Η πλήρη εκτομή της κύστεως στο χειρουργείο επιβάλλεται να γίνεται μετά   που θα υποχωρήσει η φλεγμονή.

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της νόσου. Όλες περιλαμβάνουν την πλήρη εκτομή της κύστης ,αλλά και των συριγγίων που πιθανόν να υπάρχουν στο δέρμα . Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο κλείνουν τα χείλη του τραύματος που προκύπτει από την αφαίρεση της κύστεως, πράγμα που συνήθως αποφασίζεται ενδοχειρουργικά.

Η επέμβαση γίνεται με κλασσική μέθοδο – νυστέρι ή με Laser CO2 ή με RF (radiofrequency), τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

α) Ανοικτή μέθοδος

  • Το τραύμα παραμένει ανοικτό. Η επούλωση γίνεται σταδιακά με συχνές αλλαγές τις πρώτες ημέρες στο ιατρείο και στην συνέχεια στο σπίτι. Το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επούλωση είναι 4 – 8 εβδομάδες. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο. Το ποσοστό υποτροπής της νόσου είναι πολύ μικρό.

β) Ημίκλειστη μέθοδος

  • Με ράμματα συμπλησιάζονται τα χείλη του τραύματος έτσι ο χρόνος επούλωσης να είναι μικρότερος.

γ) Κλειστή μέθοδος

  • Το τραύμα κλείνεται πλήρως στο τέλος του χειρουργείου με ράμματα. Όταν υπάρχει μεγάλο δερματικό έλλειμμα μετά την αφαίρεση ευμεγέθους κύστης , πιθανόν τα χείλη του τραύματος να μην πλησιάζουν εύκολα. Στην περίπτωση αυτή γίνεται πλαστική αποκατάσταση με κρημνό από το παρακείμενο δέρμα ώστε το τραύμα να κλείσει σωστά χωρίς τάση. Μεγάλη πιθανότητα υποτροπής!

 Πρόληψη -Συντήρηση:

  • Καλή τοπική υγειινή καθημερινά.
  • Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.
  • Τοπική αποτρίχωση 1-2 φορές την εβδομάδα με ξυραφάκι ή χαλάουα ή ακόμα καλύτερα μόνιμη   αποτρίχωση με φωτόλυση / Laser.
  • Αποφυγή πολύωρης καθιστικής στάσης , στενών ρούχων.
  • Απώλεια βάρους, εάν κρίνεται απαραίτητο.

 

 

Comments are closed.