Γαστρεντερίτιδα
19 September 2014
Κύστη Κόκκυγος
19 September 2014

Παιδικές Κήλες

Τι είναι η κήλη;

Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά , ιδιαίτερα στα πρόωρα. Μερικά παιδιά γεννιούνται με ορισμένα ανοίγματα στο σώμα τους ή κάποιο αδύνατο σημείο του μυικού τοιχώματος μέσα στο οποίο δημιουργούνται οι κήλες.

Η κήλη προκαλείται όταν ένα όργανο του σώματος ( π.χ. έντερο ) περνά από ένα άνοιγμα ή κάποιο αδύνατο σημείο του μυικού τοιχώματος και προβάλλει σε κάποιο άλλο σημείο , στο οποίο δεν ανήκει.

Εμφανίζονται σαν εξογκώματα πάνω στο σώμα του παιδιού που μπορεί να αυξομειώνεται σε μέγεθος και κάποιες φορές να εξαφανίζεται τελείως.

Μπορούν να είναι ‘ ανατάξιμες ’ , δηλαδή να είναι παροδικά δυνατή η επαναφορά του περιεχόμενου στην κοιλιά ή να είναι ‘ περισφιγμένες ’ –   το περιεχόμενο να έχει εγκλωβιστεί και να μην επαναφέρεται . Στην δεύτερη περίπτωση επιβάλλεται η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης.

Βουβωνοκήλη

Είναι εμφανής διόγκωση στην βουβωνική περιοχή ( η περιοχή που η κοιλιά ενώνεται με την βάση του μηρού ) και προκαλείται από την δίοδο μέρους του εντέρου ή άλλου οργάνου από την κοιλιά , μέσω ενός ανοίγματος , στην βουβωνική περιοχή και που μπορεί στα αγόρια να φτάσει μέχρι στο όσχεο ( σάκος που περιέχει τους όρχεις ).

Εμφανίζεται κυρίως στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού και αφορά περισσότερο τα πρόωρα νεογέννητα και τα αγόρια. Γίνεται εμφανής όταν το παιδί αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως όταν κλαίει ή βήχει.

Η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργείται άμεσα , ανεξαρτήτου ηλικίας του παιδιού , λόγω του αυξημένου κινδύνου περίσφιξης του περιεχομένου, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι και την νέκρωσή του.

Ομφαλοκήλη

Είναι συχνή στα νεογέννητα. Οφείλεται στην αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος ή σε άνοιγμα στην περιοχή του ομφαλού , με αποτέλεσμα μέρος του εντέρου να προβάλλει στον ομφαλό , με την μορφή μιας στρογγυλής και μαλακής διόγκωσης.

Συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία στο παιδί , ανατάσσεται εύκολα και πολύ σπάνια περισφίγγει . Μέχρι το 3 έτος της ηλικίας μπορεί να κλείσει ο δακτύλιος του ομφαλού μόνος του.

Χειρουργείται μόνο όταν :

  1. Η κήλη μεγαλώνει μετά τον πρώτο χρόνο
  2. Δεν έχει κλείσει μέχρι το 5 έτος
  3. Παρουσιάζει σημεία περίσφιξης

Υδροκήλη

Είναι η συλλογή υγρού ανάμεσα στους δύο χιτώνες που περιβάλλουν τους όρχεις . Εμφανίζεται στον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού και υποχωρεί μέσα στον πρώτο χρόνο.

Αν επικοινωνεί με τον κοιλιακό χώρο εμφανίζει αυξομείωση του μεγέθους . Συχνά συνυπάρχει   βουβωνοκήλη, οπότε χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης , αλλιώς απλά παρακολουθείται από τον ειδικό.

Αφήστε μια απάντηση